Rychlost.cz Články Solární drony: Budoucnost internetu, o které jste možná nevěděli

Solární drony: Budoucnost internetu, o které jste možná nevěděli

Autor článku: Jakub Janíček | 13.03.2024

Společnost Airbus se se svým projektem AALTO snaží zpřístupnit internetové připojení pomocí solárních dronů. Ty létají ve stratosféře, což jim umožňuje efektivnější pokrytí rozsáhlých oblastí bez nutnosti použití velkého množství zařízení. Jeden dron dokáže nahradit až 250 klasických mobilních věží a může létat měsíce pouze na solární pohon. AALTO plánuje spolupráci s mobilními operátory a vládními agenturami.

Ilustrační obrázek

Představte si svět, kde i v těch nejodlehlejších koutech planety máte přístup k vysokorychlostnímu internetu. Zní to jako sci-fi? Prozatím ano, ale společnost Airbus se svým projektem AALTO se snaží tuto vizi proměnit ve skutečnost. Dosáhnout toho chce pomocí solárních dronů, které by mohly zcela změnit svět internetu tak, jak ho známe.

Solární drony jako revoluce v internetovém připojení

V minulosti se na scéně objevila řada projektů, které chtěly internet šířit pomocí dronů nebo balónů. Jedním z nich byl i projekt Loon od společnosti Alphabet, který využíval právě balóny, jež se ale neosvědčily. Nový projekt AALTO společnosti Airbus se rozhodl raději použít solární drony, které oproti balónům nabízí hned několik výhod.

Jednou z nich je jejich předvídatelnější pohyb, který umožňuje efektivnější pokrytí vybrané oblasti bez nutnosti využití velkého množství zařízení. To znamená, že k pokrytí rozsáhlých oblastí vysokorychlostním internetem stačí menší počet dronů, což je efektivnější i z hlediska financování.

Drony vzlétají ze speciální kruhové dráhy a stoupají do stratosféry, což je chrání před nepříznivým počasím a zároveň jim umožňuje nepřetržité solární napájení. Ve výšce přes 18 kilometrů jsou navíc umístěny nad úrovní komerčních letů, díky čemuž nemohou ohrozit bezpečnost cestujících ani obyvatel v okolí.

Solární drony nabízí možnosti, o kterých se vám nesnilo

Jeden solární dron dokáže pokrýt oblast odpovídající až 250 klasickým mobilním věžím. To je ohromující číslo, kterého se pomocí jiné technologie prozatím nepodařilo dosáhnout. S pouze několika drony je možné zajistit vysokorychlostní internet pro tisíce lidí v hůře dostupných oblastech, kde by stavba klasické internetové infrastruktury byla náročná, nebo dokonce nemožná.

Po vzletu může systém fungovat nepřetržitě celé měsíce pouze na solární pohon, přičemž přistání je nutné každých šest měsíců, kdy se pracovníci firmy postarají o údržbu a výměnu baterií. AALTO má zájem o spolupráci s mobilními operátory a vládními agenturami. V souvislosti s tím zkoumá i možnost dočasného nasazení dronů v případě výpadku mobilních věží během přírodních katastrof.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.