Rychlost.cz Články Hrozí kolaps internetu? Podmořské kabely v Rudém moři byly poškozeny

Hrozí kolaps internetu? Podmořské kabely v Rudém moři byly poškozeny

Autor článku: Jakub Janíček | 11.03.2024

Nedávné poškození několika podmořských kabelů v Rudém moři má za následek narušení internetového spojení mezi Asií, Evropou a Blízkým východem. Podle odhadů je ovlivněno až 25 % provozu mezi těmito regiony. Opravy mohou trvat i několik týdnů. Přesné příčiny incidentu nejsou známy, spekuluje se ale o možné sabotáži ze strany jemenských povstalců.

Ilustrační obrázek

V posledních týdnech došlo k poškození několika důležitých podmořských kabelů v oblasti Rudého moře, což má za následek narušení telekomunikačních sítí a internetového připojení mezi Asií, Evropou a Blízkým východem. Podle odhadů hongkongské telekomunikační společnosti HGC Global Communications je ovlivněno až 25 % internetového provozu mezi zmíněnými regiony.

Poškození kabelů ovlivňuje internetové spojení napříč světem

Podmořské kabely jsou páteří světového internetu. Jejich prostřednictvím proudí drtivá většina dat mezi kontinenty. Když dojde k jejich poškození, poskytovatelé internetových služeb jsou nuceni přesměrovat provoz jinými trasami, což může vést ke zpomalení či výpadkům internetového připojení.

Společnosti, které vlastní poškozené kabely v Rudém moři, jako například Seacom či EIG, se snaží zajistit náhradní trasy pro přenos dat, a minimalizovat tak dopad na koncové uživatele. Opravy poškozených úseků však budou trvat i několik týdnů, a to mimo jiné i proto, že musí nejprve získat povolení od jemenských úřadů.

Ohrozí výpadky i uživatele v Evropě?

Uživatelé v Evropě i České republice by se neměli obávat významných dopadů na kvalitu a dostupnost internetového připojení. Většina provozovatelů má k dispozici několik nezávislých tras pro přenos dat mezi Evropou a Asií, takže výpadek jedné z nich by neměl způsobit závažnější problémy.

Určité zpomalení některých služeb však nelze zcela vyloučit, zejména pokud jde o přístup k obsahu hostovanému v Asii – patří sem například některé cloud computingové či hostingové služby. Celkově by ale uživatelé neměli pocítit výraznější změny v kvalitě připojení.

Prozatím není jisté, kdo za poškozením stojí

Přesné příčiny a viníci poškození kabelů zatím nejsou známy. Některá média spekulují o možné sabotáži ze strany jemenských povstalců, tzv. Hútíů, kteří již dříve narušovali lodní dopravu v oblasti. Hútíové však obvinění popírají a viní z poškození britské a americké vojenské jednotky operující v regionu.

Bez ohledu na to, kdo za incidentem stojí, je jasné, že narušení podmořských datových tras představuje značné riziko pro globální ekonomiku a komunikaci. Jednotlivé země tedy budou muset hledat cesty, jak zajistit větší odolnost a bezpečnost této kritické infrastruktury. Porušení dalších kabelů by totiž mohlo mít mnohem větší následky.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.