Rychlost.cz Články Google mění způsob, jakým Chrome detekuje a varuje před nebezpečnými weby

Google mění způsob, jakým Chrome detekuje a varuje před nebezpečnými weby

Autor článku: Jakub Janíček | 18.03.2024

Společnost Google představila aktualizaci bezpečnostní funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome. Nový systém nyní dokáže odhalit potenciálně nebezpečné weby v reálném čase. Vylepšená ochrana zvládne identifikovat až o 25 % více phishingových útoků než předchozí řešení, a to vše při zachování maximálního soukromí uživatelů. Aktualizace je již dostupná pro počítače a zařízení s iOS.

Ilustrační obrázek

Google dnes představil aktualizaci své funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která zásadně mění způsob, jakým chrání uživatele před nebezpečnými webovými stránkami. Nový systém nyní dokáže odhalit potenciální hrozby v reálném čase. Pomáhá mu s tím neustálá kontrola navštěvovaných URL adres a nepřetržitý přístup k seznamu nebezpečných adres, který je uložený na serverech Googlu.

Nový systém odhalí až o 25 % více phishingových útoků

Dříve Chrome stahoval seznam známých webů, které obsahují malware, nežádoucí software a phishing, jednou nebo dvakrát za hodinu. Nyní Chrome přejde na systém, který bude odesílat URL adresy, které navštěvujete, na své speciální servery, kde je porovná s aktualizovanými seznamy webů.

Výhodou je, že už není nutné čekat hodinu na aktualizování seznamu, jelikož podle Googlu je škodlivý web v průměru funkční méně než 10 minut. Společnost tvrdí, že nový systém dokáže zachytit až o 25 % více phishingových útoků než dříve používané lokální seznamy.

Jejich tvorba navíc zatěžovala rychlost načítání webů a omezovala samotné uživatele. Nový systém je již dostupný i pro iOS, uživatelé Androidu si budou muset pár týdnů počkat.

Google uživatelům slibuje maximální soukromí

Google zároveň uživatele ujistil, že systém dokáže fungovat v reálném čase, aniž by sdílel jejich údaje o vyhledávání. Když navštívíte web, Chrome nejprve zkontroluje svou mezipaměť a ověří, zda je adresa URL webu již známá a označená jako bezpečná. Pokud navštívená adresa URL není v mezipaměti, může být nebezpečná, takže je nutná její okamžitá kontrola.

Chrome zašifruje hash prefixy a odešle je na privátní server. Privátní server odstraní potenciální identifikátory uživatele a přepošle zašifrované hash prefixy na server Safe Browsing prostřednictvím TLS. Pokud je nalezena shoda s potenciálně nebezpečným webem, Chrome vám zobrazí varování. Ve výsledku by tedy služba Google Safe Browsing nikdy neměla vidět vaši IP adresu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.